i.Identiteit^n

20-03-2009 16:26 -- identiteit, openID, DigiD

Als je een beetje regelmatig het internet rondstruint, dan stapelen je identiteiten zich op. Google, Facebook, Hyves, LinkedIn, Netlog, Twitter, kranten, fora, ze vragen je allemaal te registreren, en telkens krijg je een extra identiteit. Zou het niet handig zijn als je je met één identiteit bij al die sites zou kunnen aanmelden, zoals ook de overheid probeert bij de overheid met DigiD?

OpenID

De oplossing van de open-bron-gemeenschap, OpenID, begint steeds meer een succes te worden. Maar veel grote sites houden vast aan hun eigen oplossing, en anders heb je er allang een ‘gewoon’ account. JanRain, een leverancier van identiteit-oplossingen, heeft voor dit probleem een systeem ontwikkeld. Een proxy1 die makkelijk geïntegreerd kan worden in een bestaande site, zodat je er met een reeks van bestaande registratiesystemen kunt inloggen.

Hoe werkt het?

Op de site wordt een koppeling gemaakt met het proxy systeem van JanRain, RPX genoemd. Dit systeem is in staat om een gebruiker te laten inloggen op die website met een bestaand account bij een andere leverancier, bv. Google of Facebook of OpenID.

In het vervolg registreer je je dus niet meer met het opnieuw opgeven van je NAWE, maar geeft je aan met welke identiteit je bij de nieuwe site wilt inloggen.

Voetnoten

1 proxy betekent ook wel gevolmachtigde

Pagina niet gevonden @ MZDesign

Sorry!

De opgegeven pagina bestaat niet…